Tekst

[---] Vanasti toodi pühadekased alati peale sauna, sest vara käidi saunas ära. Aga nüüd on see asi muutunud, kased tuuakse enne saunaskäimist, et kui tuled tuppa, et siis tuleb hea kaselõhn sulle vastu. Kui olin laps, siis tõi isa kased, kui olime ju suuremad, siis võttis isa meid alati ühes, võttis kirve kätte ja hõikas: „Noh, lapsed, lähme pühadekaski tooma!“ ja siis me läksime oma lapsesammudega ees ja isa mehesammudega järel. Kaski toodi igasse tuppa üks. Minu kodus õue ei toodud, sest meil oli puid õues isegi palju kasvamas. Kased pandi ikka sängi juurde kas päitse või jalutsi poole ja vesi kapaga alla, et kask kauem seisaks roheline.

Kaskede, haljaste okste, lillede toomine.
Traditsioon ülemaaline, u. 70 kirjeldust. Tuntud ka Lutsis.

Kolga-Jaani

A. Seep

1969

RKM II 268, 169/70 (4) < Kolga-Jaani khk – A. Seep (1969)

Suvisted

KASKEDE TOOMINE

30

3440
/ /
Citation
“Vanasti toodi pühadekased alati peale sauna …,” Eesti rahvakalender, accessed April 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47440.