Tekst

Vanal aeal ikka ema tahtis, et tütred ruttu mehele saavad. Suure neljaba õhtu seda karvakaku tegemist. Inimese pealt võetakse üheksa karva igast kohast, kus karvad on, ja nee sõtkutakse ühe väikese saiataina sisse ja siis see kakk pandakse täusse (täusse panema – tagavaraks panema). Nüüd kui see ahjupanemine on, pannakse see kakk leivalabida peale ja vanamoor keerab persse vastu ahju ja ise kaksiti labida peal ja laseb kaku ahju, ise ütleb: „Ahju, ahju, karvakaraski, läbi reite, rõõmurõsk!“ Siis see kakk anti poisile, keda tahetakse. Ei siis põle karta, et pääseb. Noh, ema annab sene kaku tütre peosse ja ütleb: „Vat, see on nüüd see, senega passi peale, et sa omale poisi saad.“ Tütar võtab selle kaku ja lähvad pühade aeal kusagile tantsima. Seal ta annab kaku sene poisile, kes taale meeldib, et säh, ma annan ka mede pühadesaia. Nii kui poiss sene saia ära sööb, on vahekord sõber ja lähvad paari.

Armumaagia. Karvakakk.
Ainuke üleskirjutus; armumaagias tavaline.
* rõsk – hapendamata taignast küpsetis (sepik, karask, sai vm.)

Reigi

E. Ennist

1939

ERA II 254, 482/3 (25) < Reigi khk – E. Ennist (1939)

Suur neljapäev

NÕIDUS, TULEVIKU ENNUSTAMINE

211

2145
/ / / /
Citation
“Vanal aeal ikka ema tahtis, et tütred ruttu mehele saavad …,” Eesti rahvakalender, accessed April 24, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/46145.