Vanasti oli tütarlastel see usk …

Source

„Eesti rahvakalender“

Title

Vanasti oli tütarlastel see usk …

Tekst

Vanasti oli tütarlastel see usk, kellel veel peimed ei olnud ehk tahtis proovida, missugune peiu ta omale miheks saab, tehti maarjapääva laube üks kalt või pisikene leivapäts, kus sisse pandud üks kahekopikane raha ja üks pool komvekki ja kolm riistakarva (v... karva). Siis pandud nii valmistud leivapäts õuevärava samma otsa, et see, kes ööse ära viib, saab selle tüdruku omale. Ei viida aga maarjapääva laube ööse seda leivapätsi mitte ära värakuposti otsast, jääb tüdruk seks aastaks jälle tüdrukupõlve sisse. Enne olnud poisid maarjapääva laube ööse üheteise võidu karvakalti otsimas, seal, kus ka ilus ja viisipäraline tüdruk olnud.

Kommentaar

Tulevikuennustusi. Tüdrukud mehele.
Mehelemineku ennustamine terade andmisega kuke ette valida on tavaline aastavahetuspühadel. Veel kirjeldus pastlaviskamisest üle künnise mehelemineku ennustamise eesmärgil (Tõstamaa khk). Karvakaldi tegemine lähtub maagilisest toimingust, kus oma ihukarvade sissesöötmisega väljavalitule selle poolehoidu taotletakse. Poiste initsiatiivi rõhutamine on humoristlik liialdus. Teateid seoses paastumaarjapäevaga ainult Reigi ja Risti khk.

Kihelkond

Risti

Koguja

J. Holts

Kogumisaasta

1892

Täisviide

E 1800/1 (59) < Risti khk – J. Holts (1892)

Tähtpäev

Paastumaarjapäev

Teema

TULEVIKU ENNUSTAMINE

Tähtpäevateksti nr

397

Teksti nr

1674
Date Added
September 21, 2016
Collection
Tekstid ERAst
Item Type
Kalendriteade
Tags
/ / / /
Citation
“Vanasti oli tütarlastel see usk …,” Eesti rahvakalender, accessed April 26, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/45674.