Tekst

Maarjapää ronk muneb esimese muna pesasse. Pesa on muidugi enne juba valmis. Ja ronk läheb mere äärde ja toob sealt ühe valge kivi ja viib ka oma pesasse, et siis jahimees ei lähe pesa kallale. Ja kui keegi selle kivi rongapesast leiab, see, kui ta selle omale tasku paneb, saab nägematuks.
Mina viisin kivi rongapesasse. Olin siis üsna plikuski alles. Poisid tulid meile ja rääkisid, et nad on meie karjamaal kuuse otsas leidnud rongapesa ja lubasid varsti vaatama minna, kas on kivi pesas. Siis isa käskis viia ja ma viisin. Poisid tõid kivi ära, aga nad ei uskunud, et ronk selle pesasse on viind – natuke suur oli, oleks pidand vähema viima. Üks ikka uskus, kas Priimetsa Jaan või. Aga kivi ei teind nägematuks ega kedagi.

Kaarnakivi; kuldmuna.
Uskumus kaarnakivist laialt tuntud, kuid seostumine kalendritähtpäevaga juhuslik.

Kullamaa

J. Nurme

1960

RKM II 101, 208/9 (7) < Kullamaa khk – J. Nurme (1960)

Paastumaarjapäev

LINNUD

Ronk

266

1543
/ / /
Citation
“Maarjapää ronk muneb esimese muna pesasse …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/45543.