Tekst

Maarjapäevast alates võeti igal hommikul linnupetet. Kui näed kevadel rändlinde, konna ja hobusevarsa, siis pidavat ka inimese ära petma (muidugi ikka, kui näed esimest korda). Hüüdlause oli: „Kuri kukulind, paha pahlalind, aga veel hullem hobusevars!“ Kui juhtub mõni lind või loom ära petma, siis olevat sel aastal igasuguseid halbu juhtumeid. Linnupette võtmine – see oli, et võeti mingit toitu kolm suutäit. Muidugi, kui olid juba söönud, siis polnud enam petet vaja võtta. [---]

Linnupete.
Linnupettest seoses maarjapäevaga mõned teated veel Helme, Urvaste khk. Välja arvatud jüripäev, seostub kalendritähtpäevadega vähe. Kasutusel kogu lindude saabumisajal, arvesse võisid tulla ka muud kevadel esmakordselt kuuldud häälitsused.
* pahlalind – part

Martna

J. Piirsoo

1968

RKM II 258, 542/3 (14) < Martna khk – J. Piirsoo (1968)

Paastumaarjapäev

LINNUD

263

1540
/ / / /
Citation
“Maarjapäevast alates võeti igal hommikul linnupetet …,” Eesti rahvakalender, accessed April 26, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/45540.