Tekst

[---] Aga paastumaarjapa tuule vaatamine tähendab seda, mis keige enam kätte annab. Seisab tuul lounas, saab selle külge peäl kalu rohkem, on tuul pohjas, saab pohjatsepool rohkem kalu; aga mis tuul pohjatse keige enam kätte annab, on jälle tähelepanemise väärt. Aga keige enam annab loet[e]tuul. Kui puhub kangest loodest päva ja jääb ohta ilm tasaseks ja peab ühe paiga peäl, on loota, et sel öösel kalu saab. Aga meie ajal on keik niisugused tähelepanemised jälle unustusse jäänud. [---]

Kust poolt tuul, sealt saab kalu.
Uskumusest ainuke üleskirjutus. Jääminek lõpetas talvise püügi, algas suvine püügiviis. Sellega on seostatav ka saagiennustamine või kalaõnne taotlus eelolevaks püügiperioodiks.

Karja

T. Rohke

1875?

H I 4, 510 < Karja khk – T. Rohke (1875)

Paastumaarjapäev

KALASTUS

114

1391
/ / /
Citation
“Aga paastumaarjapa tuule vaatamine tähendab seda …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/45391.