Sügise paistab Linnuteest ja taevatähtede seismesest …

Source

„Eesti rahvakalender“

Title

Sügise paistab Linnuteest ja taevatähtede seismesest …

Tekst

Sügise paistab Linnuteest ja taevatähtede seismesest, müsuke talve tuleb. Üksikud selged tähed Linnutee sees on päe[vade] tähentuse[ga], nende tähtedel on egaühel oma tähentus, humikopoolt õhtopoole on nee tähed: kiige esimene selge täht on humikopool mihklipäe, siis mart, siis katri, siis tulevad kolm selget tähte üheteise juures jõulud, nearid ja kolmkunig (need on kaunis kõrgel peaaegu päe kohas). Õhtupoole jäevad küinlapäe, pasto-maarepäe. On nimetud tähte ümbert sinine taevas näha, siis on nende päevade aegus sula, on aga tihe valge täherägu, siis on lund ja tuisku. On Linnutee tihe valge, tuleb kõva talve, on ta mustem, tuleb sula. Need tähed on kerged üles leida, egaüks on üksik selge täht, ma olen tähele pannud, ega aasta on niisamma palju selget taevast ta ümber kui teise aasta enne seda.

Kommentaar

Linnutee vaatlemine.
Haruldased teated. Tähtpäevadest seostub enam sügistalvistega (kadripäev, jõulud), harilikult on juttu sügisesest vaatlusest või on aeg määratlemata.

Kihelkond

Hiiumaa

Koguja

G. Tikerpuu
J. Kõrvul

Kogumisaasta

1888

Täisviide

H II 41, 181/2 (17) < Hiiumaa – G. Tikerpuu ja J. Kõrvul (1888)

Tähtpäev

Mihklipäev

Teema

ILMASTIK

Alateema

Tähed

Tähtpäevateksti nr

310

Teksti nr

5564
Date Added
September 22, 2016
Collection
Tekstid ERAst
Item Type
Kalendriteade
Tags
/ / / /
Citation
“Sügise paistab Linnuteest ja taevatähtede seismesest …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49564.