Tekst

Ka karjastel oli mihklepäeval suur püha. Sellel päeval oli karjastel luba omaette elada. Terveks mihklipäevaks aeti kari koplis, selleks et karjased võisivad siis pidutseda. Helde perenaene andis omalt poolt karjastele liha, piima, koort ja ühe paja ning panni tarvitamiseks. Ei keelatud ka peenikest jahu (nisujahu) ja tangu. Oma käega võisivad karjased võtta kardulid, kapsaid, kaalikaid ja porgandid. Pidutsemiseks vaadati ilus varjune koht, kus siis kivide pääle pada ülesse seati ja tütarlapsed asusivad söökisid valmistama, kuna poisslaste töö oli puude muretsemine ja tuletegemine. Kus olid mitmed karjamaad ligistikku, sääl lepiti hulga pääl kokku ja nii oli siis pidutsemine ja lõbutsemine hulgakesi ilusam. Söödi kas maas murul ehk mõne laia kivi pääl, kus aga juhtus ja võimalused lubasid. Mihklepäeval karjased kodus söömas ei käinud ega söönud ka õhtul perelauas. Ja kui teisel päeval karjastel perelaua söök hästi ei maitsenud, siis tõendasid teised: „Neil on perse mihklepäeva hääd alles täis.“

Karjuste ühine toiduvalmistamine.
Teateid Saarde khk.

Saarde

J. P. Sõggel

1938

ERA II 181, 683/5 (277) < Saarde khk – J. P. Sõggel (1938)

Mihklipäev

PEOD, KOOSKÄIM1SED

50

5304
/ / / / /
Citation
“Ka karjastel oli mihklepäeval suur püha …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49304.