Tekst

Kostmah. Meil Navige ja Härma külas oli mihklipäeval praasnik ja kostmah käümine. Kes jõudis, kutsus sugulased külla, kaks või kolm ööpäeva oldi külas. Söödi, joodi, kulatedi. Kus praasnik oli mihklipäeval, seal kulatedi kolm päeva: maamihklipäev, siis vahepäev ja vinnemihklipäe lõppes – minti lakja. Suur tõrdu oll, tapeti loom. Sugulased ka tõid midagi toidupoolist kaasa, päris ilma ei tuldud. Kui peremehe viin otsa sai, siis sugulased heitsid raha kokku ja tõid. Kui oli hea sõber, ka kutsuti. Meil käis eestlasi kostmah. Mi ka käve eestläste pool.

Külapüha, suguvõsa praasnik.
Tuntud Setu alal, ka Iisaku, Vaivara khk veneõigeusulistel.
* kostmah – kostil; kulatedi – pidutseti (vrd. vn. гулять); lakja – laiali

Setu

S. Lätt

1953

RKM II 44, 61 (15) < Setumaa – S. Lätt (1953)

Mihklipäev

PEOD, KOOSKÄIM1SED

36

5290
/ / / / /
Citation
“Meil Navige ja Härma külas oli mihklipäeval praasnik …,” Eesti rahvakalender, accessed April 26, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49290.