Tekst

[---] Neil oll niiviisi kombes, kos oll sis mihklipäiv praasnik, kutsuti sugulase kokku. Kui käisid ise kõik kohad ära, no ku sis tull omal praasnikupäev, sis pidi… kas või müü midagi maha, aga praasnikku pidi pidama. Kui pallu tetti vanast võlga! Praasnikupidamine on küllalt suur kulu. Kellel oll oma looma maha tappa, kas tapse tsea maha, ai siis sugulase kokku ja pidi sis praasnikku. Aga kel oll osta ja es ole omal loomi mitte tappa, see – kas võta siis võlga vai ütskõik, mida pidi tegema, aga praasniku pidi ära pidama. Väega pallu inimesi, kes võti veksli ja võeti võlgu ja peeti praasnik ära. Tuu oll üts väega rasse komme. [---]

Külapüha, suguvõsa praasnik.
Tuntud Setu alal, ka Iisaku, Vaivara khk veneõigeusulistel.

Vastseliina

L. Briedis

1972

RKM II 290, 381/2 (19) < Vastseliina khk – L. Briedis (1972)

Mihklipäev

PEOD, KOOSKÄIM1SED

35

5289
/ / /
Citation
“Neil oll niiviisi kombes …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49289.