Tekst

Kääbaste pääle sööma ja hingi ülendama käiakse mitmeid kordi aastas. Neli korda on hingemälehtus või mitrosk ja peale selle veel mõnikord suuremate pühade aegu. Mitroskipäeval minnakse kirikusse, siis võetakse söögipoolist kaasa ja kutjat (suhkru- või meevesi, kuhu lisatud keedetud herneid). Kirikus peab papp jumalateenistuse, palub surnud hingede eest. Papile antakse pominanjast lugeda (väikene raamatukene, kus leidub surnute nimed terve suguvõsa või perekonna kohta). Peale kirikut, siis minnakse kääbastele, kus süüakse ja maitstakse kutjat ja „ülendades surnuid“. Toiduraasukesi poetatakse ka kääbastele, surnute jaoks. Kutjat antakse maitsta ka oma naabritele ja tuttavatele, kes samuti kääbastel on ja vastastikku ülendatakse surnute hingi.

Surnute mälestamine haudadel.
Tuntud Vaivara, Iisaku khk Peipsi-äärsetes külades ja Setumaal.
Mitrosk on siin nii üldnimetus kui ka tähtpäeva nimetus.

Setu

V. Savala

1938

ERA II 174, 553/5 (5) < Setumaa – V. Savala (1938)

Midrusk

NIMETUS, TÄHENDUS

7

5650
/ / / / / /
Citation
“Kääbaste pääle sööma ja hingi ülendama käiakse …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49650.