Tekst

Lutsibe õhtu (4 päeva enne jõulu) käisid lutsid perest peresse. Lutsid (tüdrukud) olid valges riides, marlid näo ees, kübarad peas ja vitsakimbud käes. Lutsiema (-isik) teretas ja soovis õnne, teised lutsid ütlesid ainult lutsi, lutsi, lutsi ja lõid vitsaga. Pillimeest lutsidel kaasas ei olnud. Midagi neile ei antud. Lutsid olid jõulukuulutajad. Kuhu lutsid tulid, sinna kogunes ka teistest peredest inimesi.

Luutsid.
Luutsidest kui lastehirmutistest on üksikuid teateid; ilmastikulises tähenduses märgib luutsi luud lume pühkimist. Teateid eeskätt Saaremaa lääneosast (vt. levikukaart: luutsipäev).

Pöide

O. Kõiva

1956

RKM II 54, 161 (2) < Pöide khk – O. Kõiva (1956)

Luutsipäev

LUUTSID

12

6884
/ / / / /
Citation
“Lutsibe õhtu käisid lutsid perest peresse …,” Eesti rahvakalender, accessed April 24, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50884.