Tekst

Paljud lihavõttekombed langevad veel ühte jõulu- ja vana-aasta kommetega, näiteks vaadatud ka lihavõtteil oma õnne nõidumise teel, mis toimus järgmiselt: teatud tähendusega asjad pandi tasside alla ja pimedast peast pidi võtma igaüks omale ühe ning siis pidi see täituma sel aastal. Võti tähendas vanglat, sõrmus abiellumist, muld surma ja sool uut kohta.

Tuleviku ennustamine.
Tuleviku (enamasti abiellumise) ennustamise toimingud on sarnased vana-aasta, vastlapäeva jm. tähtpäevade ennustustega (häälte kuulamine ristteel, terahunnikute andmine kukele või kontide andmine koera ette valimiseks, läbi sõrmuse veeklaasi vaatamine, nimede kirjutamine paberile, unenäod). Kõik need ennustuste kirjeldused on pärit kooliõpilaste korjandustest, seega tuleb materjalisse suhtuda reservatsiooniga.

Tartu linn; Kursi

H. Kodar

1931

E 76674 (10) < Tartu l < Kursi khk – H. Kodar (1931)

Lihavõtted

MAAGILISI TOIMINGUID; TULEVIKU ENNUSTAMINE

143

2439
/ / / / / /
Citation
“Paljud lihavõttekombed langevad veel ühte …,” Eesti rahvakalender, accessed April 16, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/46439.