Tekst

Uskumus. Vanal ajal usutud seda, et kui lihavõttepühad meil ja Saksamaal ühel ajal on, siis peab päev (päike) lihavõtte esimesel pühal peale päevatõusu mängima. Minu armas ema rääkis: nemad vahtinuvad Laius-Tähkvere v. Leedi külas mitmekesi, majadest tükk maad eemal, et kahe maja vahelt päikesetõus täiesti paistnud. Vahest läinud päev ühe, vahest teise maja varju, vahest maa varju. Kui ta üleval olnud, käinud tema ümber: virr, virr, virr! Sellest on, tema jutustuse järele, minu arvates 80 a. tagasi, kui nemad päeva mängu olid vahtinud. Mõned arvavad, et iga lihavõtte esimesel pühal päev mängib. Mina ei ole ise ühtegi päeva mängu näinud.

Päike mängib.
Üle saja kirjelduse üle kogu maa; tuntud paljudel rahvastel.

Laiuse

P. Tammepuu [Fr. Eichenbaum]

1937

ERA II 196, 299/300 (1319) < Laiuse khk – P. Tammepuu [Fr. Eichenbaum] (1937)

Lihavõtted

ILMASTIK

Päike, päikesepaiste

120

2416
/ / / / /
Citation
“Uskumus. Vanal ajal usutud seda …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/46416.