Tekst

Küinlapäeval kammiti juukseid, et kasvaksid ästi pikaks. Kord nägin Kohulas lapsepölves, et vana Ingel ja Jaan kammisid juukseid harjaga. Laud oli naisel pölvede peal ja kammis. Vanamees istus vastas ja köik aeg önnistas, ise kangesti önneliku olemisega, naeris ja luges: „Küll nüid kasvavad pikaks, küll kasvavad suureks!“ Naine tömbas kammiga teiselt poolt ning mees aina soovis: „Küll kasvavad ilusad, küll kasvavad pikad!“ Kuid täiskasvanud vööras inimene ei tohtinud seda pealt näha, eriti naisterahvas mitte. Minul väiksel poisil tookord lubati pealt vaadata.

Juustekammimine.
Vähesed teated Saaremaalt.
Sel kujul ainuke.

Mustjala

E. Tampere

1958

RKM II 75, 345 (4) < Mustjala khk – E. Tampere (1958)

Küünlapäev

KODUSED TÖÖD

Juustekammimine, -lõikamine

89

540
/ / / / /
Citation
“Küinlapäeval kammiti juukseid, et kasvaksid ästi pikaks …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44540.