Tekst

Teenijale tehti peale kauba mõni vagu kasukartulid maha. Varblas kaubeldi teenijaid kõrtsi juures küünlapäeval. Seda kutsuti mokalaat. Siin käisid teenijad ise peremeeste juures. Kui kaup oli koos, anti kätt. Teenijale anti 1–2 rubla käsiraha. Karjane käsiraha ei saanud. Kui teenija kaubast taganes, pidi kolme päeva jooksul käsiraha tagasi tooma. Kui peremees kaubast taganes, siis jäi käsirahast ilma. Viimast juhtus harva. Käsiraha arvati palga hulka. Kauba kinnituseks anti kätt.

Teenijate kauplemine küünlapäeval.
Peretellimise kohta on andmeid kogu maalt. Maa läänealal traditsioon tugevam kui ida pool. Mokalaadana tuntud Lõuna- ja Lääne-Eestis.

Tõstamaa

T. Saar

1943

ERA II 306, 81/2 (2) < Tõstamaa khk – T. Saar (1943)

Küünlapäev

PERETELLIMINE, RENDILEPINGUD

41

492
/ / /
Citation
“Teenijale tehti peale kauba mõni vagu kasukartulid maha …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44492.