Tekst

Rahvakombeid. Palupera pool olnud moeks uusi karjalapsi naabritallu saata „vasikasaba kakkamise puud“ tooma.
See oli lihtsalt nalja mõttes. Jüripäeval, kui uus karjus harilikult kohale astus, tehti see talle just esimeseks ülesandeks. Naabritalust anti sarnasele naiivsele karjusele mõni puunuiakene ehk vahest koguni hiiglasuur roovik, mida see siis suure vaevaga oma peremehe tallu vedas. Pärast sai nalja ja naeru palju.
Oli ka sarnaseid karjuseid, kes selle mõttetusest aru said ja keeldusid vasikasaba kakkamise puud toomast.

Vasikasabapuu toomine.
Olematu asja toomine on rahvatraditsioonis tuntud lõbustus muudegi tööde puhul (nt. sõnnikusae toomine sõnnikuveol, seasabapuu toomine seatapmise puhul jne.). Ka aprillinaljana.

Rõngu

J. Aab

1929

E 66337 (67) < Rõngu khk – J. Aab (1929)

Jüripäev

KARJANDUS

Karjane

192

2648
/ / / /
Citation
“Palupera pool olnud moeks uusi karjalapsi …,” Eesti rahvakalender, accessed April 27, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/46648.