Tekst

Jõululauba panti ette ja taha peel ja oma ette lavval klaas vett ja kuldsõrmus. Peelist näeb ära, kes on tulevane kosilane. Kord istunuvad jõululauba peeli ees viis tütarlast. Esimene nähnud, et musta tõllaga mees sõitnud ette, pöörnud pikka ümber ja lähnud tagasi. Teisele tulnud sõdur, mõõk puusa pial. Pöörnud ka pikka tagasi. Kolmandale tulnud allis riidis mees. Pöörnud jällegi tagasi. Aga viiendale tulnud mees, keis käes ja tahtnud tüdruku üles puua. Tüdruk joosnud irmuga minema. Neli tüdrukut saand sel aastal mehele, aga viies jäänd aigest ja surnud ära.

Peeglisse vaatamine.
Peeglisse vaatamine on üldine nii jõululaupäeva kui vana-aasta ööl, ent valdav enamus teateid seoses vana-aastaga.

Kursi

P. Berg

1926

E, StK 34, 173 (2) < Kursi khk – P. Berg (1926)

INIMSAATUS

1108

8185
/ / /
Citation
“Jõululauba panti ette ja taha peel …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52185.