Tekst

Vanarahvas tunneb ka eestulevat aastat jõuluöösise tuiskamiste ja tormamiste läbi. Enamiste peab palju saksu see aasta surema, kui jõulu tuiskab; juhtub seda järgmisel ööl, siis rikub kevade noored kasud ja marjad. Tormab kolmandama öösi, siis saab see aasta palju lapsi ja naisi surema. Tormab neljandama ja viiendama öösi, siis saavad õpetud ja targad mehed surema. Tormab kuuendamal ja seitsmemal ööl, siis möllab surm üle maailma ja palju kuningaid pidavad sõdasid. Tormab kaheksamas ja üheksamas öö, siis saab sügav talve tulema ja palju metsa otsa saama. Tormab kümnes ja üheteistkümnes öö, siis saavad vanad inimesed ja loomad surema. Tormab kaheteistkümnes öö, siis saavad enamiste see aasta kuningad ja keisrid sõjas surema.

Tuisk kuulutab surma ja hävingut.
Aluseks on kujutelm 12 jõuluaegse päeva tähenduslikkusest, ent tuisuilma jälgimine tulevikuendena on seejuures juhuslik.

Kullamaa

J. Veidermann

1880

H II 58, 348/9 (9) < Kullamaa khk – J. Veidermann (1880)

LOODUS, ILMASTIK

Tuisk

1040

8117
/ / / / / /
Citation
“Vanarahvas tunneb ka eestulevat aastat …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52117.