Tekst

Jõulu esimese püha ja uue aasta ommuku peremiis viis kolm peotäit suula kaevu ja ütles sinna sõnad peale, aga neid põle enam meeles. „Suur jumal“ olli küll kõege iis. Kooguga lõi siis viis ringi ja kui vesi akas peripäeva ringi käima, lassis pange kaevu. Panges pidi kah vesi võtmise aeg ringi käima. Mässas vahel mõni tund aega, enne kui sai pangetäie vett sedasi kui vaja olli. Mina näedasin kaevu ääres tuld. Siis sellest pangest kõik maja rahvas pessid. Kõege enne peremiis, perenaene ja vanad rahvas ja siis tiinijad. Siis oleva kõik ühel nõul ja saava ilusti läbi kõik sii aasta läbi.

Soola kaevu.
Põhjendused: vesi ei lähe halvaks, ei too haigusi. Üle 40 teate, levik Harju-, Lääne-, Pärnu-, Viljandimaal, maa idapoolses osas juhuslik.

Kolga-Jaani

J. Raidla

1937

ERA II 202, 351 (19) < Kolga-Jaani khk – J. Raidla (1937)

KODU KORRASHOID JM. TALITUSED

Veetoomine

963

8040
/ / / / /
Citation
“Jõulu esimese püha ja uue aasta ommuku peremiis viis …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52040.