Tekst

[---] Jõululaupäeval läinud pererahvas kirikusse ja palvemajasse, Märt läinud aga püssi selga võttes ühe küüni juurde, kus tal sööt maas olnud, jäneseid laskma. Tulnud varsi ilus suur jänes hüpates sööda juurde. Märt pannud püssi palge ja lasknud – jänes aga tõusnud pauku kuuldes tagumeste jalgade pääle püsti ning sammunud nii küüni poole, kus Märt sees seisnud. Märt karganud kohutavat lugu nähes üles penni pääle, – ka jänes tahtnud sinna minna ja hakanud südisti seina mööda üles ronima. Varsti olnud ta penni juures pingi pääl. Nüüd hüpanud Märt täis tulist hirmu maha ning hakanud püssi küüni jättes koju poole valama. Vaadanud teel pisut seisatades kord tagasi, näinud: jänes liginenud talle kiiresti hüpates ning nüüd pistnud ka mees uuesti punuma. Meeletult langenud ta salga inimeste sekka jõudes, kes parajasti kirikust tulnud, maha. Pärast pole mees enam jahti nii väga armastanud, nimelt ka mitte kalli pühade õhtutel.

Küttimise keeld; üleastujat tabab karistus.
Sama muudel kirikupühadel, jõuluajaga seoses on enamasti nimetatud varitsusjahti jänestele.

Viljandi

H. Nigul

1895

H III 20, 919 (4) < Viljandi khk – H. Nigul (1895)

Jõulud

KÜTTIMINE

638

7715
/ / / /
Citation
“Jõululaupäeval läinud pererahvas kirikusse ja palvemajasse …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51715.