Tekst

Ka mina määletan veel üht pruuki. – Kui mina karjaskäija olin, üteldi mulle nearihommiku: „Jakob, võta nüüd toop ja mine pane aidast kaeru toopi ja mine tee sealauda uks lahti ja pane tähele, kui sead kõik hakkavad välja tulema, siis võta toobi seest kolm korda pihuga kaeru ja viska sigadelle vastu silmi ja ütle kolm korda oige kõvast: „Kas lääd vilja, kas lääd vilja, kas lääd vilja?““ Seesugune munserdamine pidi sigadele kui tohtrirohi haigele mõeduma. Ei siis lähe sead läbi aja vilja ega kuhugi paha peale. Kui ma sellega valmis sain, valasin need kaerad, mis viskamisest üle jäid, sigade ette ning tulin tulema. Sigadega saab niisamasugune temp ära tehtud esimesel [jõulu]pühal kui näärihommikugi.

Sigadele tuhka, kaeru vastu silmi – ei kipu suvel vilja.
Tartu-, Viljandimaal seostub nii jõulupühade kui uusaastaga, Järva-, Viljandimaal uusaastaga (kokku üle kümne teate); enam seoses tuhkapäevaga.
* mõeduma – mõjuma

Kadrina

J. Nante

1888

H II 10, 227/8 (4) < Kadrina khk – J. Nante (1888)

Jõulud

KARJANDUS

Sead

604

7681
/ / / / / /
Citation
“Ka mina määletan veel üht pruuki …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51681.