Tekst

Kui jõululaupäev salmi lugeda ei oskand, siis viidi sealauta. Isa-ema käsul viis mind vanem vend sealauta. Mitu siga oli ühes tallis, mind pandi pimedasse talli sigade juurde. Seal hakkas külm, otsisin pääseteed välja. Õnneks oli müürist kivid välja kukkunud, ronisin sealt välja. Tuppa mina ei tohtinud minna, läksin külasse teiste laste juurde, olin seal kolm päeva. Kui isa järele tuli, peideti mind ära, anti süüa ja juua. Viimati ikkagi saadi mind kätte. Palusin küll, aga peksa sain kahekordselt: miks sealaudast plehku panin. Peremeeste põldude peal oli saunamees, sealt leidsin varju. See oli meist pool versta eemal.

Lapsed sealauta.
Teateid rohkem Põhja-Eestist (vt. levikukaart: jõulud (5)), Kuusalu khk ka trükisõnas. – VilbergEndised tähtpäevad, lk. 266.
Sealauta viimist meenutanud J. Priksi sünniaasta on 1903.

Põltsamaa

M. Kaasik

1963

RKM II 162, 24/5 (4) < Põltsamaa khk – M. Kaasik (1963)

Jõulud

JÕULUKINGID

397

7474
/ / /
Citation
“Kui jõululaupäev salmi lugeda ei oskand …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51474.