Tekst

Jõulupuust 1895. a. Olin 4–5-aastane, mäletan selgest, kui toodi meile tuppa esimene jõulukuusk. Väike kuusekene riputadi nööriga lakke, kambrikene oli nõnda väike, mujal ruumi es ole. Kuuse külge seoti kandilisi suhkrutükikesi niidiga. Üks poolik jämedam küünal otsiti kapist, lõigati veel pooleks ja seoti okstele. See oligi kõik. Isa käsk küll emat, et tuu üits väike vorstirõngas ka kuuse otsa, aga ema es tuu. [---] Kuuseke oli mu meelest kui ime, maailmatu ilus ja uudne. Ta oli mu sängi lähiksen, kui öösi ärani, siis siliti neid rohelisi oksakesi sängist käega ja kaesi esi hirmuga, et kas om iki alles siin. Kuuse vaigust lõhna, just selle edimese jõulukuuse lõhna tunnen viil praegu, sii ei läägi meelest.

Esimene jõulupuu.
Siin esitatud lapsepõlvemälestused on pärit 19.–20. sajandi vahetusest.
* ärani – ärkasin

Karksi

M. Helimets

1969

RKM II 267, 519/21 (1) < Karksi khk – M. Helimets (1969)

JÕULUPUU

346

7423
/ /
Citation
“Jõulupuust 1895. a. Olin 4–5-aastane …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51423.