Tekst

Esimest jõulupuud nägin, kui olin viieaastane, see oli 40 a. tagasi. See oli Leie külas Veiksaare talus. Oli ju vanasti, siis kui olin laps, seesugune komme, et jõulupühade aeg käidi ühelteisel külas. Nii ka seekord ema ja isa läksid sinna talusse külasse (rahvasuus võõraspeole) ja võeti ka mind ühes. See talude vahemaa oli nii paari versta kaugusel ja mina väsisin ära, siis isa võttis sülle, viis sülega sinna. Läksime tuppa ja mina imestusest vist unustasin küll suu lahti, sest ilus väike kuusk oli laes ja kõiksugu ilusad kommid, küll sileda ja karvase otstega olid seal puu külles, ja küünlad ja mis veel. Kolm-neli punti oli maasikaid kuuse külles, neid ei olnud enne näinud, kuid jõulukommi toodi mulle iga jõuludeks. Süüa anti meile teises toas. Kui olin söönud, siis hiilisin jälle sinna tuppa, kus oli jõulupuu, ja vaatasin teda oma lapsepilguga ja imestasin, et küll see jõulupuu on ilus. Kui õhtupooliku kodu läksime, siis kohe hakkasin tellima, et teeme meie ka omale jõulupuu, niisuguse, kui on Veiksaares. Isa ütles: „Ei tee enam, sest jõuluõhta on möödas, tuleva aasta, kui jõulud tulevad, siis teeme ka meie omale jõulupuu.“ Ja tegi ka, nii et ei valetand lapsele. Mäletan seda jõulueelset ootust ja ärevust, mis küll enne jõulu oli. Küll lugesin neid päevi ja ma tean, kui ema ketras, läksin ema juurde ja muudkui perin, kunas jõulud tulevad. Ema ütles: „Kaugel veel,“ aga kui oli ju nii, et homme on jõululaupäev, siis ütles ema: „Maga üks öö veel, siis on jõul käes.“ No see öö ma vist ei maganudki, nii suur oli see ootuseärevus. Kui ema ja isa jõulupuud ehitasid, pandi mind eemale tooli peale istuma, üteldi, et oled ilmaaegu ees. Kui jõulupuu valmis ja küünlad põlesid, siis ema jagas jõulukingituisi. Peale selle isa luges suurest raamatust jõulujutluse ja peale selle lauldi veel hulk aega jõululaulusid. Siis puhuti küünlad ära, et vana-aasta õhtul uuesti süüdata. [---]

Esimene jõulupuu.
Siin esitatud lapsepõlvemälestused on pärit 19.–20. sajandi vahetusest.

Kolga-Jaani

A. Seep

1969

RKM II 278, 107/9 (1) < Kolga-Jaani khk – A. Seep (1969)

JÕULUPUU

344

7421
/ / / / / /
Citation
“Esimest jõulupuud nägin, kui olin viieaastane …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51421.