Rebane pähestest.

Pähked pannakse laua pääle nii, kui siia näitetud on: kolm pähest peaks, kolm pähest kaelaks, kolm kumagiks jalaks, kolm igaks käpaks, kolm kereks, kolm igaks sääreks ja kolm ännaks ja kolm ännaotsaks. Selle pidi mees üles ütlema, selg kohe pöördud ja silmad kinni seotud. Teine hakkas järjekorras küsima, mis see on, iga asja kolm korda, ja kinni silmadega vastas: „Pea, pea, pea, kael, kael, kael, jalg, jalg, jalg, käpp, käpp, käpp, jalg, jalg, jalg, käpp“, ja nõnda edasi, kunni „ännaots, ännaots, ännaots“ lõpp oli. Aga kes ikka paras jõulumees oli ja paraja jäo jõulumärga katsund oli, see es ütle rebast kinni silmadega üles üht.

Pähklirebane.
Populaarne Lääne-, Saaremaal, teateid ka Harju-, Pärnumaalt.

Pöide

A. Lesk

1936

ERA II 107, 394/6 (5) < Pöide khk – A. Lesk (1936)

MÄNGIMINE

277

7354
/ /
Citation
“Pähked pannakse laua pääle nii, kui siia näitetud on ... ,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51354.