Teise püha õhtul algas noorte seas pidutsemine …

Source

„Eesti rahvakalender“

Title

Teise püha õhtul algas noorte seas pidutsemine …

Tekst

Teise püha õhtul algas noorte seas pidutsemine, mis seisis peaasjalikult nuustilöömises. Nuust ise valmistati järgmiselt: võeti pikad rukkiõled, pandi otsad vahelite (üksteise üle), keskkohta asetati õlekerake, siis hakkas nuustilöömine järgmiselt: kaks meest vastamisi istudes tõstis esimene jalad kõrgele end pooleldi seljali visates ja teine lõi teda oma nuustiga tagumendi pääle nagu kärtsus. Seejärele viskas teine oma jalad samuti ülesse ja sai esimeselt sama hoobi tagasi. Nii kestis lõbutsemine, niikaua kuni õled olid puru ja tolm silmad pimestas, see on, niikaua kui veel leidus meest, kes teise eest ei taganenud. Seda toimetust, lõbumängu jälgisid neiud, noorikud ja naised päält. [---]

Kommentaar

Passilöömine.
Tuntud kogu maal, mängitud jõulude ajal alates õlgede tuppatoomisest; mängukeeldu tuleb ette jõululaupäeval ja eriti 1. jõulupühal. Õlgnuudi (passi) nimetusi on veel: tuust, kurst, patsid, köied, iirid, nuiad, untsak; passilöömist on nimetatud sütsilöömiseks, utsipatsiks, tuudilöömiseks, saapatallutamiseks.

Kihelkond

Võnnu

Koguja

A. Kirsipuu

Kogumisaasta

1930

Täisviide

E 69572 (4) < Võnnu khk – A. Kirsipuu (1930)

Tähtpäev

Jõulud

Teema

MÄNGIMINE

Tähtpäevateksti nr

252

Teksti nr

7329
Date Added
September 22, 2016
Collection
Tekstid ERAst
Item Type
Kalendriteade
Tags
/ / /
Citation
“Teise püha õhtul algas noorte seas pidutsemine …,” Eesti rahvakalender, accessed April 23, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51329.