Tekst

[---] Jõulumängudeks tehti jõulukurge, selleks lasi keegi kükakile, ajades pahupidi pööratud lambanahkse kasuka selga, nii et üks käsi aeti varukast läbi ja aeti käsi püsti varuka sees, hoiti pudrumända käes, mille arude vahele pandi kepike, mis kujutas nokka. Käega keeratakse nokka siia ja sinna, nokitakse maastki. Teine varukas jäeti pahupidi tõmbamata ja käsi jäi kasuka alla peitu. Jõulukurg pidi õnne ja edu tooma järgmiseks suveks.

Jõulukurg.
Enam teateid Läänemaalt ja Lõuna-Eestist, Lutsi keelesaarelt. Traditsiooniliselt maskeeriti kureks ka kolmekuningapäeval, vähem vana-aastal, mardi- ja kadripäeval.

Harju-Jaani

I. Anijärv

1940

ERA II 263, 225 (17) < Harju-Jaani khk – I. Anijärv (1940)

Jõulud

MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

207

7284
/ / /
Citation
“Jõulumängudeks tehti jõulukurge …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51284.