Kui vanast käidi „vestaga“ kristoslaavitamas, lauldi:

Perenainõ õks peremiis,
anna paksumb palakõnõ,
meil ka om õks pühkine.

„Vinakraadi, krasna zal´oona“ lauldi „vinne värki“ sõnade vahele.

„Kristoslaavitajad“.
Paarkümmend kirjapanekut Setumaalt, veel Vaivara khk. Lutsi keelesaarelt teade, et krädsotajad (need, kes laulavad; vene k. виноградцы) käivad toomapäeval.
* käidi „vestaga“ – siin: käidi Kristuse sünni kuulutamisega (vene k. весть – teade, kuulutamine); kristoslaavitamas – jumalat kiitmas (vrd. vene k. слава Христу – au Kristusele); lipsukõnõ – viilukene; pühkine – pühakene; vinakraadi – (vene k. виноград) viinamarjad; krasna (vene k. красная) – punane, ilus; zal’oona (vene k. зеленая) – roheline; vinne värki sõnade – venekeelsete sõnade (vrd. Tšitšerov, lk 158–159)

Setu

P. Berg (Ariste)

1927

ARS 1, 552 (2) < Setumaa – P. Berg (Ariste) (1927)

PEOD JA KOOSKÄIMISED

Külaskäigud

168

7245
/ / / / / /
Citation
“Kui vanast käidi „vestaga“ kristoslaavitamas …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51245.