Tekst

Jõululaupäeva õhtul käisid enne nn. „viinagraaditaja“. Enamasti käisid venelased (ka setude pool). Neil olid mõned esemed, nagu ahjuluud, leivalabidas käes, ise moonutatult riides, ja laulsid teatavat laulu (laulik ei mäleta). Laulu sõnad on setude seast moonutatud kujul.

„Kristoslaavitajad“.
Paarkümmend kirjapanekut Setumaalt, veel Vaivara khk. Lutsi keelesaarelt teade, et krädsotajad (need, kes laulavad; vene k. виноградцы) käivad toomapäeval.
* viinagraaditaja – ülistamislaulu Põhja-Vene refräänist lähtunud nimetus jõulusantide kohta Setumaa veneõigeusulistel (vrd. vene k. виноград – viinamari)

Setu

M. Pihlapuu

1935

ERA II 103, 498 (19) < Setumaa – M. Pihlapuu (1935)

PEOD JA KOOSKÄIMISED

Külaskäigud

167

7244
/ / / / / /
Citation
“Jõululaupäeva õhtul käisid enne nn. „viinagraaditaja“ …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51244.