Tekst

Jõulude ajal hulkusid poisid kambas perest peresse läbi kogu saare. Neid kampu nimetati jõuluseltsiks, jõulupoisteks. Selts moodustati juba enne jõule. Seal hulgas pidid olema pillimehed. Seltsil oli ka oma jõululaul. Vahest tehti hulgakesi uus laul selleks ajaks. Pillid olid harilikult lõõtspill, viiul, trumm, triangel. Siis tarvitati veel igasuguseid naljapille – traadile kinnitatud plekk- karpe, luuavart jm. mürategijaid.
Vanasti ei peetud sündsaks jõululaupäeval hulkumist. Hulkuma hakati esimesel pühal, mis kestis neli päeva, süütalastepäev kaasa arvatud. Hiljem hakati hulkuma juba jõululaupäeval. Peresse minnes lauldi, mängiti pille ja tehti muidki vigureid – kareldi põrandal, esitati osavust nõudvaid trikke. Poistele anti kruus õlut, mille ära joonud, jälle edasi mindi. [---]
Jõulude ajal hulkumist esineb tänapäevalgi, kuid palju vähemas ulatuses. Enam tervet saart läbi ei käida, vaid ainult lähemas naabruses. [---]

Mööda küla käimine.
Läänesaartel oli kombeks eriti külanoorte perest peresse käimine, mujal rohkem sugulaste külastamine ning noorte kooskäimised üksikutesse peredesse.

Kihnu

T. Saar

1973

RKM II 300, 142/3 (11) < Kihnu khk – T. Saar (1973)

Jõulud

PEOD JA KOOSKÄIMISED

Külaskäigud

153

7230
/ / / / /
Citation
“Jõulude ajal hulkusid poisid kambas perest peresse …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51230.