Tekst

Sellest on üle 70 aasta tagasi. [---] Ringmänguplats oli natuke kõrval, sellepärast ei märgatudki, et keegi oli kiigupuu külge sinivalgekirju heegeldud lipsu sidunud. Paberilipakas oli külge kinnitud: „Liisku võtta kiigumeistrite vahel.“ Siis sai nalja. Kiigumeistrid olid neli poissi, kellele nüüd liisk langeb? Toodi siis umbes süllapikune ritv, poisid hakkasid parema käega ridva ümbert kinni võtma ikka alt ülespoole. Kelle käsi kõige peale juhtus tulema, see sai lipsu omale. Ennevanast old säärepaelad sedaviisi seotud, aga et nüüd neid enam ei tarvitatud, aga lipsumood juba hakkas tulema, sellep siis oligi lips mõeldud kinkida. [---]

Kiiged, kiikumine.
Üldine komme.
* umbes süllapikkune – üle 2 m

Tarvastu

A. Kask

1966

RKM II 220, 65/7 < Tarvastu khk – A. Kask (1966)

Jaanipäev

JAANITULI

Kiikumine

257

3819
/ / /
Citation
“Sellest on üle 70 aasta tagasi …,” Eesti rahvakalender, accessed May 8, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47819.