Tekst

[---] Räägime, mis see jaanituli tähentab ja mis määlestuseks seda põlema pannakse. Mina kuulsin ühe vanainimese kääst sedaviisi. – Endistel eestlaste päivil olnud neil üks tubli sõjaülem või muidu vanem, ikke vist sõjaülem. Tema auks on pandud ükskord niisugused tuled põlema, kui tema Tallinna alt merelt maale on tulnud. Kas tema ühe kuulsa reisi peal käinud või ühe sõjavõidu pealt tagasi tulnud. Sellega on tema alamad teda austanud, et temale niisugused autuled põlema on pannud.

Jaanitule tähendus.
Jaanitulest kui mälestustulest juhuslikke teateid eri paigust, osalt kirjandusmõjuline sekundaartraditsioon. – Vrd. Eisen, Jaani raamat, lk. 67.

Kadrina

J. Nante

1888

H II 10, 233/4 < Kadrina khk – J. Nante (1888)

Jaanipäev

JAANITULI

Tuletegemine

98

3660
/ /
Citation
“Räägime, mis see jaanituli tähentab …,” Eesti rahvakalender, accessed April 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47660.