Tekst

Kevadel, arvada aprillikuu lõpul, kui sipelgad alles pesadest üles tulevad, toodi metsast sipelgapesast sipelgaid kodu, kus neid katlas (paas) keedeti, arvada tund aega, siis viidi sööma- (sulbisarnane) sip[e]lgavedelik lauda juure, sääl anti seda karielajadele ivaga meelitades sisse, perast võieti selle sipelgavedeliguga lehmadel tähtsamaid kohte, nagu pääd ühes tema liikmetega, selga ja udard. Aga seda kõik tehti nii, et vanemad inimesed üksi selle asja toimetajad olivad, noorde eest oieti kõvaste igat kuntsimist. See ülevalnimetud toimetus pidi abi olema, et suvel kariloomadele midagi õnnetust ei juhtuks.

Sipelgate keetmine karja rohitsemiseks.
Sipelgaleotist on kasutatud kariloomade ravitsemiseks ja tõrjemaagias karjalaskmisel, ka pandi siis karjavits sipelgapessa karjalaskepäeval ja jüripäeval.

Helme

H. Karolin

1889

H I 2, 349 (11) < Helme khk – H. Karolin (1889)

Aprill

LOODUS

9

1685
/ / / /
Citation
“Kevadel, arvada aprillikuu lõpul …,” Eesti rahvakalender, accessed April 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/45685.