Placeholder photo

2017 – Reet Hiiemäe

2017. aasta Eesti folkloristika preemia sai Reet Hiiemäe

Alates 2011. aastast on Akadeemiline Rahvaluule Selts koostöös Eesti Kultuurkapitali Rahvakultuuri sihtkapitaliga andnud välja Eesti folkloristika aastapreemiat. Preemia eesmärk on tõsta esile preemia saamisele eelnenud aasta jooksul silma paistnud folkloristi tegevust.

Sel aastal esitati žüriile neli kandidaati: Reet Hiiemäe, Helen Kõmmus, Aado Lintrop ja Merili Metsvahi. Kõigi mainitute 2016. aasta oli tegus ja laiahaardeline – valminud on nii teadusartikleid, allikapublikatsioone kui ka populaarteaduslikke väljaandeid.

2017. aasta Eesti folkloristika preemia otsustati anda Eesti kirjandusmuuseumi folkloristika osakonna teadurile Reet Hiiemäele, kes on mitmekülgne ja viljakas folklorist nind usundiuurija.

2017. aastal ilmus Reet Hiiemäe sulest hulgaliselt kõrgetasemelisi teadusartikleid ning laiemale lugejaskonnale mõeldud käsitlusi, ka koostas ta ajakirja Folklore usundiliste juttude erinumbri. Aasta lõpus valmis tal doktoritöö “Folkloor kui mentaalse enesekaitse vahend: usundilise pärimuse pragmaatikast”, mille kaitses käesoleva aasta algul.

Reet Hiiemäe on uurinud nii klassikalisi folkloorižanre kui ka tänapäevaseid rahvaluule ja usundiga seotud nähtusi. Tänu heale vana pärimuse tundmisele oskab Reet Hiiemäe näha seoseid vanade ja uute nähtuste vahel. Hiiemäe uurimuste allikateks on nii arhiivides kui ka meedias ja internetis leiduv elav pärimus. Reet Hiiemäe uurimused aitavad mõista tänapäeva näiliselt sekulaarses Eestis toimuvaid nähtusi (nt üleloomulikud kogemused ja teispoolsusega suhtlemine) ning näitavad pärimuse dünaamikat. Lisaks teadustegevusele on Reet Hiiemäe ka aktiivne oma uurimuste populariseerija.

Preemia anti kätte 25. mail Tartus Eesti Kirjandusmuuseumis toimunud Akadeemilise Rahvaluule Seltsi aastakoosolekul.

ARSi juhatus

Akadeemiline Rahvaluule Selts
Vanemuise 42
Tartu 51003