BERTA - Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaas

Künnipäev - 14. aprill

Vanem püha, mil on peetud ohvripidustusi. Üldiselt on selle kombestik kandunud üle jüripäevale.

Künnipäevaks pidid kõik põllutööriistad korras ja seatud olema, sellest päevast algasid põllutööd. Esimest kündjat kasteti nagu karjastki. Hüvituseks anti märjale kündjale keedetud mune ja seasaba. Levinud oli komme, et künnipäeval tõsteti-katsuti kõik põllutööriistad läbi, et töö edeneks ja töötegija unine ei oleks. Maagilised tegevused olid suunatud viljakuse saavutamisele: viidi koorem sõnnikut põllule, künti esimene vagu.

Tõusta tuli võimalikult vara.

2004. aastal hakati sel päeval tähistama õues õppimise päeva. Koolides soovitatakse vähemalt ükski tund õues pidada. Lähtutakse vanast künnipäevakombestikust: see oli päev, kus tuli põllule minna ja kas või lumme vähemalt üks vagu ära künda. Igatahes tuli tingimata toast välja põllule minna ja midagi väga olulist teha.

Künnipäev Vastseliinas

Vastseliina "Teisipäevaklubi" pakkus välja idee korraldada vallas üllatusüritusena künnivõistlus Robert Lepiksoni talu maadel Kündjas. Küla paistis igati sobivat taolise ürituse korraldamiseks; nii koostati projektid, toetust saadi siit ja sealt ning 19.augustil 2000 saigi üritus "Mägieestlaste künnipäev Kündjas" teoks.

Esimese avavao kündsid adrakurgede taga lahti taluperemees ja hobusejuht oli põllumajandusminister Ivari Padar. Peale künnivõistlusel osalejate ja pealtvaatajate oli üritusel viis põllumajandustehnika müügifirmat, kes tutvustasid tuntud traktorimarke. Vaadata oli ka vanu muuseumihõngulisi traktoreid, millest mõnedki tänaseni on veel künnikõlbulikud.

Ürituse raames toimus ka kolm vabaõhuseminari ning päeva teisel poolel teatevõistlus külakoondistele. Võistluse käigus näidati tüüpilisi talutöid maaperes. Kiireim oli haanjalaste koondis. Künnivõistluste võitis aga Vastseliina mees Aare Kunnus.

Laulu ja nalja tegi Loosi Maanaiste Seltsi ansambel.

Tegevust oli kõigile : mehed oskasid hinnata kündi "karmil" mägieestlaste kuppelmaastikul ja imetlesid uhkeid traktoreid ; teadmisjanulised said infot maastikuhoolduse ja maaelu toetusprogrammide kohta ; muidu uudistajatele oli vaadata erinevat käsitööd ja võimalus maatoiduga keha kinnitada.

Päev lõppes ühise riigupiruka söömisega.

Lisa enda kommentaar tähtpäeva kohta | Loe selle tähtpäeva kommentaare