BERTA - Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaas

Alekseipäev - 17. märts

Õigeusupüha, mis on olnud mõnevõrra tuntud setudel.

Keedeti kiislat ja tehti kruupe. Hakati valmistuma kevadeks.

Vaga Aleksius Jumalamees

Aleksius (väidetavalt elas 5. sajandil) oli idakiriku pühak, kelle legendaarne kuulsus levis Bütsantsist Rooma ja kes sai läänekiriku alalgi kiiresti väga tuntuks. Tema elukäiguga on seostatud mitut legendi. Varasemate lugude järgi sündis ta Edossas, hilisemates lugudes on teda seostatud Roomaga. Rikka pere poeg tagastas kohe pärast laulatust abielusõrmuse oma pruudile ja lahkus salaja kodust, et elada usule. 17 askeetliku ränduriaasta järel naasis ta kerjusena isamaja ukse ette. Aleksiust ei tundnud ära ei isa ega naine, vaid kerjaja isik sai teatavaks alles pärast tema surma, riietesse peidetud kirja põhjal. Surma järel kuulutati ta pühameheks, isakodust ehitati kirik ja temast sai selle patroon.

Lisa enda kommentaar tähtpäeva kohta | Loe selle tähtpäeva kommentaare