Lüganuse Ristija Johannese kirik

Lüganuse kirik asub Purtse jõe ääres muistses asulakohas, mis oli soodne paik sõjaliseks kaitseks.
Esimest korda on Lüganuse kirikut mainitud 1373. aastal, kuid ehitusest võis selleks ajaks juba veerandsada aastat möödas olla.
Algsest kirikust on praegu säilinud ainult pikihoone, mis oli õhukeste müüridega väga lihtsa kujundusega hoone. Kirikul ei olnud ei võlve ega torni. Uksed ja aknad olid kaunistusteta. Ainult kiriku otsaviil oli kaunistatud. Viilu kaunistus oli ainulaadne (keskel süvendrist, nn kordusrist) ja osutas koos plaanilahendusega Soome ja Põhja-Saksa eeskujudele.
Kiriku tagasihoidlik välimus tulenes suuresti kiriku ehitanud dominiiklaste kasinust nõudvast arhitektuuriprogrammist.
15. sajandi algusveerandil tegid Tallinna ehitusmeistrid kirikule võlvid, löövides kiriku kahevõlviliseks. Läänefassaadi ette ehitati ümmarguse põhiplaaniga kellatorn. Selline ümartorn oli Eestis vaid kolmel keskaegsel kirikul (ka Narva linnakirikul, mis on hävinud, ja Risti kirikul). Lüganuse torn on ainsana tervenisti alles. seitsmekorruselise torni alumine osa on neljatahuline. Ülespääsuks murti torni jalamisse uus trepilõik ja varustati see raidportaaliga.
Lüganuse kirik hävis Rootsi-Vene sõjas 1656. aastal. Siis purustatud võlve hiljem üles ei ehitatud. Põhjasõjas jäi Lüganuse kirik puutumata.
1727. aastal sai torn uue kiivri.
25. veebruaril 1941 lõhkusid kirikut kohalikud punased. Viimati põles Lüganuse kirik 10. augustil 1941. Koos muu sisustusega hävisid ka Christian Ackermanni altarisein koos maaliga „Püha õhtusöömaaeg“ (1673). Säilinud on keskaegne altar.
Taastamistöid alustati 1949, taaspühitseti 1951. Praegune kantsel ja ka Eduard Kriisa ehitatud orel pärinevad Rakvere Pauluse kirikust. 1995. a pühitseti altarivitraa˛ „Taevaminemine“ (autor Riho Hütt) koori neogooti raamistusega idaaknas.
Aastatel 1788-1795 teenis Lüganuse kogudust pastorina Otto Wilhelm Masing, kirjamees, kes tõi eesti keelde õ-tähe.

Tagasi pärimusteksti juurde Tagasi üldkaardile

Lüganuse kirik