Lüganuse

Keriku juurest sai pühapäival saia osta. Unikülas oli pagar, Härme Juhan, kee saia tegi. Aga Eesli Mihkel müüs keriku verävas; täma ost[is] Härmelt saiad ja müüs edesi kerikulistele. Täma sai nime sellest, et tal oli eesel ja pisuke vanker, saiakast pääl. Säält täma müüs rahvale saia ja silitas eesli ikke eest ja takka. Ega käsi pest millagi, käüd olivad alalli kole mustad.
Tori Minna rääkis, et täma lapsepõlves muul ajal saia ei saand, kui isa ja ema lauakerikus käisid, siis toodi lastele saia.

RKM II 274, 346/7 (10)

Kilk-kõlkadi

Lüganuse surnuaed asub mäenõlvakul, alla jõeorgu jääb Madis-Antsu jahuveski, sinna käib tee surnuaia äärt mööda. Sääl olid alati suured järjekorrad, nii et vahest läks aeg öösel kella 2-3.
Sinna veskile läks ka taluperemees Kuldama August Kalmeistri külast, kes uskus ja kartis vaime ja üldiselt oli arg mees. Ta järjekord jäi südaöö peale ja seega siis tema öine seiklus oli järgmine, nagu ta ise rääkis: Tulen, tulen, kudlat, kuulan, suudle vedlava juudles üks jookseb minule jädlele, ikke kilk-kõlisadi, kudlat õlen vaimude küüsis, mina annan aga hobosele õhjapedlidega, joa üks panigi mulle mats selga, kudlat, mina jälle hobosele, et kidlemini saises edesi, aga kui kidlemini sõidin, sedä rlohkem peksa sain, muudkui ikke mats, ja mats vemblaga selga. Sain, kudlat, õmmetegi kodo õue, pean hobose kinni, ei tõhi liikuda, karldan, aga enam peksa ei saa, naine tuli latluniga vasta, mõtlin, no ega see vaim tulevalges enam ennast näidä.
Tulin vankrlist maha, vahin, kudlat, soaduagu keedland ennast vankrliratta rlummu ümbere ja iga tiirlu ajal matsas mulle selga, oh sa kudlat küll.
Tõisel päival sain adlu küll, et see kilk-kõlkadi õli loaga rlõngas, kudlat. Enamb mina öösest veskile kõdlda ootama ei jää.
Mina karldan nüüd veel vaimusi rlohkemb kui enne, ei tea miks.
See mees hääldas r tähte l ja r vahepealt ja hästi keeleotsast.

RKM II 161, 134 (113); RKM II 161, 327/8 (233); ERA II 215, 514 (19); ERA II 215, 519/20 (26); ERA II 215, 565/7 (4); ERA II 28, 145 (5); ERA II 28, 265/6 (4); RKM II 146, 338 (17); RKM II 146, 339 (18); RKM II 146, 339/40 (19);
RKM II 161, 135/6 (114); RKM II 161, 326 (231); RKM II 161, 327 (232); RKM II 162, 145 (9); RKM II 215, 388/9 (20); RKM II 203, 528/9 (4); RKM II 203, 529 (5); RKM II 274, 371/2 (5); RKM II 332, 348 (13); RKM II 183, 409/10 (75); ERA II 217, 207 (60); RKM II 146, 240 (34)

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu