Tekst

Karjasele tehti jõuluks kakuleiba ja pandi selle siis aita seisma kuni paastumaarjapäevani. Siis toodi korra tuppa (tüdrukud panid kaku ööseks pää alla, siis saavad mehele) ja viidi aita jälle tagasi, seisab sääl kevadeni. Kui kari esimest korda välja läheb, pannakse karjasele kakk kotiga selga. Karjane peab päeva otsa kotiga käima ega tohi kakku puudutada. Õhtul lõika[b] kaku tükkideks. Mitu looma on, nii mitu tükki lõikab. Siis käivad loomad kogu suve koos ega jää üksteisest maha. Ka ei jää loomad siis sel aastal haigeks.

Lõpekakk, jõulukakk.
Jõulukaku panemine pea alla on siin juhuslik, lähtub paastumaarjapäevast alates välja magama minemise kombest (vt. Väljas magamine). Peamiselt Saaremaal, vähem mujal on tuntud vastlakaku küpsetamise komme (vt. Toidud).

Reigi

H. Mihkelson

1924

E 54668/9 (6) < Reigi khk – H. Mihkelson (1924)

Jõulud

TOITLUS

Leib

726

7803
/ / / / / / / /
Citation
“Karjasele tehti jõuluks kakuleiba …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51803.