Tekst

Kui perenaene jõuluks leiba teeb, siis teeb ta ühe leevale augu keskele ja nimetab seda „jõulukakk“. Jõululaupäeval tuuasse see kakk lauale ja pannasse küinal sisse põlema. See leib hoitasse kevadeni alles. Kevade, kui karja esimest korda välja aetasse, siis murtasse jõulukakk katki, antasse iga loomale tükk süüa. See tähendab, et loomad peavad hundi ja kõigi õnnetuste eest terved olema.

Lõpekakk, jõulukakk.
Jõulukaku panemine pea alla on siin juhuslik, lähtub paastumaarjapäevast alates välja magama minemise kombest (vt. Väljas magamine). Peamiselt Saaremaal, vähem mujal on tuntud vastlakaku küpsetamise komme (vt. Toidud).

Äksi

J. Millert

1894

H II 50, 681 (3) < Äksi khk – J. Millert (1894)

TOITLUS

Leib

725

7802
/ / / / / / /
Citation
“Kui perenaene jõuluks leiba teeb …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51802.