Tekst

Vana jaaniba omigu enne päevatõusu võtke kepp kätte ja sinna otsa puhas riie. Sellega minge metsa, kus lage maa. Võta ja korja, vääna nõu sisse. Kui päe tõusma akkab, siis tule ää. Ma olen seda vett joond, ma vist sellepärast olen nii vanaks eland. (Tõepoolest jutustaja omaski kahes pudelis selliselt korjatud kastevett. [---] Teises pudelis leidus aga täiesti puhast ja häämaitselist vett, mille korjand jutustaja esimene naine umbes 50 aasta eest. Seda vett peeti majas suures aus, millest võetavat tilkhaaval ainult raskemate haiguste puhul. 91-aastane vanake pidas seda kindlasti imetegevaks tervisveeks, mis pikendand nii kauaks ta päevi.)

Jaanikaste – haiguste tõrje- ja ravivahend.
Umbes 30 teadet, neist sügeliste ravi märgitud Viru-, Järva-, Harjumaalt. Puudub Lääne-, Saaremaal. Jaanikaste mõjust vt. ka: heinategu; karjandus.

Ridala

R. Põldmäe

1932

ERA II 55, 479/81 (184) < Ridala khk – R. Põldmäe (1932)

Jaanipäev

ILMASTIK

Kaste

670

4232
/ / / /
Citation
“Vana jaaniba omigu enne päevatõusu võtke kepp kätte …,” Eesti rahvakalender, accessed April 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48232.