Tekst

Ühel jaanipäeval näinud pererahvas, kuda keegi vanamoor nende värava vahel kaapinud, nagu oleks ta midagi otsinud. Noorperenaine läinud pärast karjaaeda ja näinud sääl ühte soolikakimpu redelipulgal. Ilma paha aimamata võtnud perenaine soolikad ja visanud nad ligidal olevasse veeauku. Varsti selle pääle surnud tema kõige parem lehm ära. Et naine noor oli, siis ei teadnud ta veel, et soolikad oleks pidand saama ära põletatud, mille läbi siis selle enda lehm oleks ära surnud, kes soolikad karjaaeda tõi.

Nõiaese.
Põltsamaa khk on teade leivakoorukesest nõiaesemena, Saarde khk üheksat sorti lilledest, millega taotleti võõrale karjale õnnetusi ja hävingut.

Tartu linn

A. Rehberg

1892

H II 46, 219 (45) < Tartu l – A. Rehberg (1892)

Jaanipäev

KARJANDUS

476

4038
/ / /
Citation
“Ühel jaanipäeval näinud pererahvas …,” Eesti rahvakalender, accessed May 12, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48038.