Tekst

Jaanipävä puulpa õdagu peran minev talu pernaine põhjapoole tarekatuse kahrupersede. Ajavet sääl hendale täkkhobese taose tagasiperi kaala, pistev pää kahrupersest välla, kui taose on kaala aetu. Nüt nakkas tema laulma, esi ütles kolme kõke lähemba küla nime:

Edimine kõrd säält külast,
tõne kõrd säält külast,
kolmat puhku säält külast.
Kokku tulgu, kirnu mingu,
kirnu mingu mütsä-mätsä.
Kel lehm, tuu nüskuga,
kel vask, tuu vaksega,
kel kits, tuu kipiga.

Tähentus, et selle läbi pidavet kõik küla, mis nime tema om ütelnu, et neide piim kõik sinna talule ja piim[a]õnn kokku tule.

Loitsusõnad.
Rohkem Lõuna-Eestis, tavaliselt kaasnes loitsimisega või sarveajamisega mingi maagiline menetlus. Sama varasematel kevadistel tähtpäevadel – suurel reedel ja neljapäeval, jüripäeval, ristipäeval.
* taose – rangid

Otepää

J. Kukrus

1895

H III 21, 673/4 (1) < Otepää khk – J. Kukrus (1895)

Jaanipäev

KARJANDUS

475

4037
/ / / /
Citation
“Jaanipävä puulpa õdagu peran minev talu pernaine …,” Eesti rahvakalender, accessed April 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48037.