Tekst

[---] Kääpa pääl panti ka künnel palama niikavvani, kooni molebin ar’ pejeti, sis kumardõdi õga kääpä pääl, kel olli uma matõdu’, kol’ vuuri jalga ja anti ristiga suud ja ülti: tätäkene vai maamakõnõ, anna andist. Sis ist´ti kääpä pääl süümä. Kõkõ inne võõdõti muna ja kop´tõdi risti pääl hukka, sis hiidetäs rist ette ja mälehtedäs kõik hinge ar’, kes sinnä omma matõdu. Süvväs muna ar’ ja andas noilõ ka, kes lähkoh omma kääpä pääl, kas muna vai saiaraas ja kästäs mälehta kuulnuisi hingi. Kääpä pääle tuvvas ka olt ja viina, sis juvvas esi’ ja andas tutvilõ ka. Õga söögi man mälehtedäs kuulnuisi hingi.

Surnute mälestamine haudadel.
Surnute mälestamine haudadel söömisega (midrosk, raadovits) on veneõigeusulistel toimunud enamasti 2. ja 4. pühal. Lutsis on suvistelaupäeval puistatud hauakääpale lindudele süüa, kirikule annetatud villa, küünlaid, raha, mune. Nagu ka lihavõttepühadel muna söömisel, on hoolitsetud, et igaühe nimele jaotataks tükike, kaasa arvatud mälestatavad. Vadjalastel on samuti suvistelaupäev surnute mälestuspäevaks, toimub pominaanie (vt. Ariste, Vadjalane, lk. 161–162).
* molebin – palvus (vrd. vn. молитва); kol’ vuuri jalga – kolm korda maani; tätäkene – taadikene; lähkoh – läheduses

Setu

A. Oinas-Tammeorg

1937

ERA II 173, 740 (3) < Setumaa – A. Oinas-Tammeorg (1937)

Suvisted

SURNUTE MÄLESTAMINE HAUDADEL

19

3429
/ / / / /
Citation
“Kääpa pääl panti ka künnel palama niikavvani …,” Eesti rahvakalender, accessed April 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47429.