Tekst

Suvistepühade ajal ja jaanipäeval sõid setud surnuaial haudade peal sõira, munakooke. Luteri usu poisid kõnelesid omavahel: „Lähme surnuaeale setude seltsi sööma?“

Surnute mälestamine haudadel.
Surnute mälestamine haudadel söömisega (midrosk, raadovits) on veneõigeusulistel toimunud enamasti 2. ja 4. pühal. Lutsis on suvistelaupäeval puistatud hauakääpale lindudele süüa, kirikule annetatud villa, küünlaid, raha, mune. Nagu ka lihavõttepühadel muna söömisel, on hoolitsetud, et igaühe nimele jaotataks tükike, kaasa arvatud mälestatavad. Vadjalastel on samuti suvistelaupäev surnute mälestuspäevaks, toimub pominaanie (vt. Ariste, Vadjalane, lk. 161–162).

Setu

P. Voolaine

1969

RKM II 279, 441 (254) < Setumaa – P. Voolaine (1969)

Suvisted

SURNUTE MÄLESTAMINE HAUDADEL

18

3428
/ / / /
Citation
“Suvistepühade ajal ja jaanipäeval sõid setud surnuaial …,” Eesti rahvakalender, accessed April 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47428.