Tekst

Jõuluani. Keegi tegi end aneks. Kena joomapoiss oli, kes õlut armastas. Tekk või kask oli üle pea, nokk ees. Liigutas nokka, ise tegi ane äält. Kui pererahvas, naised-lapsed saunas olid, ani piilus seda peale. Läks nokkis saunas siis. Ust ei tohtind kinni panna, ei ole önne majas mitte. Peremees oli niikaua väljas ja ootas õllega. See pole ilus, kui peremees pole väljas, kui ani tuleb. Kui tembud tehtud, lükkas noka iist ää, läks peremehe käest õlut saama. Küla peale oli üks ani.

Jõuluhani.
Üldine Saaremaal, vähem Harju-, Lääne-, Hiiumaa, Muhu, Kihnu khk. Vana-aastal nimetatud näärihaneks. Haneks maskeerimine kuulub samuti mardi- ja kadrikombestikku.
* kask – kasukas

Pöide

S. Lätt

1956

RKM II 55, 157 (5) < Pöide khk – S. Lätt (1956)

Jõulud

MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

192

7269
/ / / / /
Citation
“Keegi tegi end aneks …,” Eesti rahvakalender, accessed April 30, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51269.