Tekst

Jõululaupäeva õhtul saunas olles. Hirmutati lapsi, kui need ei lasknud endid pesta ega vihelda: „Küll näed, jõuluani tuleb.“ Muidugi olid lapsed siis vagusi, sest sageli ei mõi[s]tnud see jõuluani nalja, vaid nokkis nii valusasti, et õhtul toas olles andis end veel tunda. Ikka tormas jõuluani siis sauna, kui kuulis kellegi nutvad. Pööras ümber kõik vee nõudest, pesi end ja nakitses nokaga. Minule ei jäänud muud meelde, et see ani polnud ikka öige ani. Oli ainult ane pea tehtud, puust ja ära värvitud, valge lina ümber, ja kätega lehvitades paistis just kui ani. Kuid nüüd on see komme siit juba kadunud.

Jõuluhani lastehirmutiseks.
Ülekantud tähendusest (vitsaga löömist nimetatakse jõuluhaneks) on teateid traditsiooni äärealadelt Harju-, Läänemaalt.

Valjala

J. Anupõld

1935

ERA II 94, 351/2 (22) < Valjala khk – J. Anupõld (1935)

Jõulud

MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

193

7270
/ / /
Citation
“Jõululaupäeva õhtul saunas olles …,” Eesti rahvakalender, accessed April 24, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51270.