Tekst

Kõrtside juures tehti jaanibe laupa ööse jaanitule juures sõukest nalja. Pandi puust post püsti, mille pitkus oli sülda kaks. Post oli libeks ööveldud ja seebiga ära määritud. Posti otsa pandi tubakad või midagid. Saia või pool toopi viina. Kes pidi mees olema ja ära tooma, sai omale. Luulubas Vanamardi Juhan, see olnd sepp, see teind omale söüksed küüned põlvede otsa, see läind ööse jaanitulel, toond asjad ää. Teise pääva olid poisid aru saand, küünejäljed olnd puu sees. Säälkuhas, kust oli alla lasnd, olnd pitkad raapsud puu sees. Need olnd raudküüned, põlvede külges pükste all.

Posti otsa ronimine.
Populaarne eriti mõisate poolt korraldatud jaanitulede juures.

Karja

K. Lepp

1938

ERA II 201, 338/9 (31) < Karja khk – K. Lepp (1938)

Jaanipäev

JAANITULI

Ajaviide

297

3859
/ / /
Citation
“Kõrtside juures tehti jaanibe laupa ööse jaanitule juures …,” Eesti rahvakalender, accessed May 10, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47859.