Tekst

Vanad kombed Loodi mõisas Paistu kihelkonnas. Jaaniõhtu tule pidustamine aastal 1848, 1860. [---] Pääle tuleposti, mis kõrges põles, pandi veel kaks ööveldatud posti üles, kingituse jaoks, kus rattad üles päälmise otsa külge oli kinnitatud, sinna pandi kingitusi mitmesuguseid. Seal oli igal postil üks meeste kuub, mitu vesti, kaelarätikud, mitmed piibud, tubakakotid täis, naeste põlled, päärätikud. Need seati enne rahva tulekut juba valmis külles olema. Pärast nende seadmine ei olnud suur asi. [---] Tuli aeg, kus käsk anti: „Poisid hakaku asju postidelt alla tooma.“ Mahatooja sai asja omale, aga ei tohtinud mitte rohkem kui üks asi tuua. Kui suured asjad veel ülevel olivad, neid püüdis igaüks saada. Tuli ette, keegi ronis ülesse asja maha tooma, teine tagant järele, kiskus eesronija maha. See kordus vahel mitu korda. Päältvaatajate naer kajas kaugele. Suurema asja sai see omale, kes kedagi tuttavat alt järele laskis ronida, kui see ka maha kisuti, ega sellest viga ei olnud. Teda võis mitu korda maha tuua, päälmine sai ikka oma asja kätte ja libises asjaga maha. Siis võis teine jälle omakorda õnne katsuda. Enamiste kordus samane lugu jälle, mahakiskumisega. Päältvaatajatele sai sellest palju lõbu ja naeru. [---]

Posti otsa ronimine.
Populaarne eriti mõisate poolt korraldatud jaanitulede juures.

Paistu

P. Lensin

1914

E 49333/4 < Paistu khk – P. Lensin (1914)

Jaanipäev

JAANITULI

Ajaviide

296

3858
/ / /
Citation
“Vanad kombed Loodi mõisas Paistu kihelkonnas ...,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47858.